Älä jätä minua

Älä jätä minua on romaani radanrakentajista ja heidän perheistään, elämästä 50-60 luvun Suomessa.

Ajattelen niin, että jokainen ihminen on tarina, joka ansaitsee tulla kerrotuksi, ja jokaisella tarinalla on ainakin yksi kuulija, jonka elämään se tekee vaikutuksen.

Ellin ja Vännin tarina on yksi miljardeista tarinoista maailmassa, mutta se antaa kasvot pienelle ihmisjoukolle ja elämäntavalle joista monikaan ei ole aikaisemmin kuullut. Minä kirjoitin tämän kirjan sen takia, että joku tietäisi.Kirja on fiktiivinen, osin omiin muistikuviin perustuva romaani, jossa kerrotaan pieni osan rautateiden rakentamisesta Suomessa. Siinä kerrotaan perheistä, jotka joutuivat muuttamaan aina uudelle paikkakunnalle heti, kun työn alla ollut rautatien osuus valmistui.

Kirjassa kerrotaan jatkuvien muuttojen aiheuttamasta irrallisuuden tunteesta, siitä ettei oikein usko kuuluvansa mihinkään, ja myös siitä, millaista oli olla erilainen ja väärän näköinen lapsi 50- ja 60 luvun Suomessa. Millaista oli olla lapsi tai aikuinen, jolla ei ollut paikoillaan asuvien lailla pysyvää kotia, vaan asuntoina olivat siirrettävät parakit.

Rautateiden rakentaminen siirtyi useammassa suvussa isältä pojalle ja ratatyömailla saattoi työskennellä kaksi sukupolvea yhtäaikaa. Naimisiin mentiin toisen rautatieläisperheen jälkeläisten kanssa ja sukusiteet olivat erityisen tärkeitä, sillä ne antoivat rautatieläislapsille juuret, joiden avulla he selviytyivät aikuiseksi.

Tarina kasvaa ja etenee Ellin ja Vännin kanssa sitä mukaa, kun he kasvavat, ja serkusten silmien ja korvien kautta kuvataan myös aikuiset, joiden elämä ei - herra paratkoon - ole heidänkään aina ruusuilla tanssimista.

Mutta kirjassa ei kerrota vain rautatieläisyydestä, siinä puhutaan myös rakkaudesta ja sisaruudesta. Äidinrakkaudesta, suvun antamasta turvasta ja rakkaudesta, luvattomasta rakkaudesta ja petoksesta. Oikeastaan siinä kerrotan ihmiselämästä hyvässä ja pahassa, kerrotaan valinnoista joita ihmiset tekevät joko tarkoituksella tai tahattomasti, eivätkä aina tule ajatelleeksi päätöstensä seurauksia.

Kirja on pehmeäkantinen. Sivuja on 220.

Kirjan hinta on 17,00 euroa postituskuluineen

Tilaukset sähköpostitse: ltiitta (at) gmail.com (Roskapostin takia linkki ei toimi, tilaathan sähköpostilla.)

Kirjaa voi tilata myös suoraan BoD:n verkkokaupasta - hintaan 17,90 + postituskulut

Kirjan kannessa on Karoliina Viskarin maalaus vuodelta 2009. Valokuvaa varten maalaukseen on taiteilijan luvalla ripoteltu ruusunlehtiä.

"Olen saanut tutustua kirjailija Anna Tiitan toukokuussa 2018 julkaistuun "Älä jätä minua" -kirjaan sen käsikirjoitusvaiheessa. Kiitos siitä. Mielestäni päähenkilö Elli näkee tarkasti juuri sen vuoksi, että ei kuulu joukkoon. Tiitan teksti on parhaimmillaan verenmakuista ja napakkaa, itku ja nauru kulkevat käsi kädessä – niin kuin elämässäkin. Kirjan henkilöt eivät ole yksiselitteisen hyviä tai pahoja, mustavalkoisia sävyjä ei ole - paitsi pienen Ellin mielipiteissä terävimmillään. Pohjimmiltaan kirja kertoo rakkaudesta ja välittämisestä. Elli selviytyy. Hän selviytyy, koska yksikin luotettava aikuinen riittää. Ajankohtainen aihe tänäkin päivänä."

Leena Lepistö, Hämeenlinna

Rautatieläinen lapsuus - linkki blogiini.
Ylen elävä arkisto - linkki blogiin.