Älä jätä minua

Kirja kertoo pienen osan rautateiden rakentamisesta Suomessa. Se kertoo perheistä, jotka joutuivat muuttamaan aina uudelle paikkakunnalle heti, kun työn alla ollut rautatien osuus valmistui.

Kirja kertoo irrallisuuden tunteesta, siitä ettei oikein usko kuuluvansa mihinkään. Se kertoo myös siitä, millaista oli olla erilainen ja väärän näköinen lapsi 50- ja 60 luvun Suomessa. Millaista oli olla lapsi tai aikuinen, jolla ei ollut paikoillaan asuvien lailla pysyvää kotia, vaan asuntoina olivat siirrettävät parakit.

Rautateiden rakentaminen siirtyi useammassa suvussa isältä pojalle ja ratatyömailla saattoi työskennellä kaksi sukupolvea yhtäaikaa.

Naimisiin mentiin usein toisen rautatieläisperheen jälkeläisten kanssa ja sukusiteet olivat erityisen tärkeitä, sillä ne antoivat rautatieläislapsille juuret, joiden avulla he selviytyivät aikuiseksi. Kuka milläkin tavalla.

Tarina kasvaa ja etenee Ellin ja Vännin kanssa sitä mukaa, kun he kasvavat ja serkusten silmien ja korvien kautta kuvataan myös aikuiset, joiden elämä ei - herra paratkoon - ole heidänkään aina ruusuilla tanssimista, kaukana siitä.

Kirja on pehmeäkantinen. Sivuja on 220. Hinta 16,00 euroa. (+ postikulut 3,80)

Tilaukset sähköpostitse: ltiitta@gmail.com (Roskapostin takia linkki ei toimi, tilaathan sähköpostilla.)

Kirjaa voi tilata myös suoraan BoD:n verkkokaupasta - hintaan 17,90 + postituskulut

Riihimäellä kirjaa myy Uusi Kirjakauppa.

Kirjan kannessa on Karoliina Viskarin maalaus vuodelta 2009. Valokuvaa varten maalaukseen on taiteilijan luvalla ripoteltu ruusunlehtiä.

"Olen saanut tutustua kirjailija Anna Tiitan toukokuussa 2018 julkaistavaan "Älä jätä minua" -kirjaan sen käsikirjoitusvaiheessa. Kiitos siitä. Mielestäni päähenkilö Elli näkee tarkasti juuri sen vuoksi, että ei kuulu joukkoon. Tiitan teksti on parhaimmillaan verenmakuista ja napakkaa, itku ja nauru kulkevat käsi kädessä – niin kuin elämässäkin. Kirjan henkilöt eivät ole yksiselitteisen hyviä tai pahoja, mustavalkoisia sävyjä ei ole - paitsi pienen Ellin mielipiteissä terävimmillään. Pohjimmiltaan kirja kertoo rakkaudesta ja välittämisestä. Elli selviytyy. Hän selviytyy, koska yksikin luotettava aikuinen riittää. Ajankohtainen aihe tänäkin päivänä."

Leena Lepistö, Hämeenlinna

Rautatieläinen lapsuus - linkki blogiini.
Ylen elävä arkisto - linkki blogiin.