"Kynät kertovat tarinoita. Paperi puhuu puista ja ihmisistä. Kuuntelisit."

KIRJAN - Älä jätä minua - ESITTELYKIERTUE JATKUU LOKAKUUSSA

ÄLÄ JÄTÄ MINUA

Radanrakentajat ja heidän perheensä - elämää 50-60 luvun Suomessa.

KEMIN KAUPUNGINKIRJASTOSSA

Marina Takalonkatu 3

Tiistaina 2.10. 2018 klo 17.30 - 18.30

Vapaa pääsy. Tervetuloa!


Älä jätä minua - romaani kertoo pienen osan rautateiden rakentamisesta Suomessa.

Rautatieläisperheet joutuivat muuttamaan uudelle paikkakunnalle heti, kun työn alla ollut rautatien osuus val-mistui. Heitä pidettiin kylissä outoina ja lapset kokivat kouluissa usein syrjintää. He oppivat nopeasti tietämään millaista oli olla muualta tullut, ja pienen Ellin tapauksessa väärän näköinen lapsi 50- ja 60 luvun Suomessa.

Rautatieläislapset kasvoivat irrallisuuden tunteeseen, eivätkä oikein uskoneet kuuluvansa mihinkään. He yritti-vät olla kiintymättä ihmisiin ja paikkoihin, sillä pysyvää kotia saati kotikylää ei ollut, ja asuntoina oli joko maa- laistalojen vanhat ja hatarat yhden huoneen pihamökit tai paikasta toiseen siirrettävät perhekäyttöön rakennetut kahden ja kolmen huoneen parakit, joissa lämmönlähteinä toimivat puuliedet ja Porin Matit.

Rautateiden rakentaminen siirtyi useammassa suvussa isältä pojalle ja ratatyömailla saattoi työskennellä kaksi sukupolvea yhtäaikaa. Naimisiin mentiin toisen rautatieläisperheen jälkeläisten kanssa, ja sukusiteet olivat eri-tyisen tärkeitä, sillä ne antoivat lapsille juuret, joiden avulla he selviytyivät aikuiseksi. Kuka milläkin tavalla.


Kirjoja myydään tilaisuudessa hintaan 16,00 euroa.

"Elämä on ihmisen parasta aikaa."

Olen lappilaislähtöinen Riihimäellä ja Kemissa asuva kirjailija ja teen kirjani kokonaan itse. Kirjoitan, taitan, toteutan kannet, kustannan, markkinoin, myyn, postitan, laskutan ja teen kirjanpidon kuuliaisesti verottajaa varten.

Tästä kaikesta hurlumheistä pidän taukoa Lapissa, ja (paitsi että kirjoitan myös siellä) teen päivävaelluksia lähituntureille. Käyn toisinaan myös Pallastuntureilla ja käsivarren Lapissa. Kapuan päiväseltään Taivaskerolle tai Saanalle, annan tuulen huuhdella ajatuksiani ja muistutan itseäni siitä, että "jokai-nen tsäänssi on mahdollisuus."

Lempifilosofini on Nykäsen Matti, mäkihyppääjä, ja mottoni ovat hänen kuolemattomia lausahduksiaan.

Kirjat valmistaa Books on Demand. Norderstedt, Saksa.