"Kynät kertovat tarinoita. Paperi puhuu puista ja ihmisistä. Kuuntelisit."

UUTTA TULOSSA


Romaanin MARIAN LUUT käsikirjoitus on taittovaiheessa. Fiilistelen ja hion tekstiä sieltä täältä, ja niskan vastalauseista huolimatta, tavoitteena on julkaista kirja viimeistään marraskuussa 2019.

MARIAN LUUT on puhtaasti fiktiivinen sukutarina. Oikeastaan se on peräti saaga, joka ajoittuu vuosille 1865 - 2015. Kirjassa lyövät kättä etelä ja pohjoinen - entisaikain elämä ja nykyisyys. Luontaistaloudes-sa elävät lappilaiset ja "Stockan" herkkuosaston asiakkaat.


Kirja on omakustanne, niinkuin aiemmatkin, ja siitä tulee melkoinen möhkäle. Alustava sivumäärä on 440 - nimittäin - historia ei ole lyhyt, vaikka joskus tuntuukin siltä, että kaikki tapahtui juuri äsken.

Juuri äsken, Lapin Maria antoi Laestadiukselle synninpäästön ja katosi...

Juuri äsken, Pajalan Maria lähti salaa kotoaan Torniojärven rannalta ja jäi mustasta jokiveneestä yksivuotiaan tyttärensä kanssa Peskijärven kylän kohdalla rantaan.

Juuri äsken, oli Lapin sota, jonka vaikutuksesta Tornionjokivarren ihmisiin puhutaan vieläkin kuiskaten.

Juuri äsken, syntyi kolmas Maria, joka katosi...

Juuri äsken, syntyi Martta, joka ...

Niinkuin Ellin ja Vännin tarina, myös Marian luut on tarina ihmisistä ja ihmisyydestä, yhteiskunnan muutoksesta.

Ajattelen niin, että jokainen ihminen on tarina, joka ansaitsee tulla kerrotuksi, ja jokaisella tarinalla on ainakin yksi kuulija, jonka elämään se tekee vaikutuksen. Niinpä maailman Mariat ja Martat ansaitsevat hekin tulla tarinoiksi, samoin kuin Matteus Markus ja Johannes. Lea ja Raakel. Luka.

"Elämä on ihmisen parasta aikaa."

Olen lappilaislähtöinen Riihimäellä ja Kemissa asuva kirjailija, ja teen kirjani kokonaan itse. Kirjoitan, taitan, toteutan kannet, kustannan, markkinoin, myyn, postitan, laskutan ja teen kirjanpidon kuuliaisesti verottajaa varten.

Tästä kaikesta hurlumheistä pidän taukoa Kittilän Sirkan kylässä, ja paitsi että kirjoitan myös siellä, teen päivävael-luksia lähituntureille. Käyn toisinaan myös Särkitunturilla, Pallastuntureilla ja käsivarren Lapissa. Kapuan päiväseltään Taivaskerolle tai Saanalle, annan tuulen huuhdella ajatuksiani ja muistutan itseäni siitä, että "jokainen tsäänssi on mahdollisuus."

Meressä ja tunturissa on paljon samaa. Sama suunnaton rauha ja lepo. Samat vaatimukset ja haasteet. Niinkuin kirjoittamisessakin.

Sitaateissa Matti Nykäsen kuolemattomia lausahduksia, joita pidän edelleen viisaina.

Kirjat painaa Books on Demand. Norderstedt, Saksa.