"Kynät kertovat tarinoita. Paperi puhuu puista ja ihmisistä. Kuuntelisit."

UUTTA TULOSSA

Romaanin MARIAN LUUT lähti painettavaksi ja on ostettavissa viimeistään viikolla 43 Helsingin kirjamessuilla.

MARIAN LUUT on puhtaasti fiktiivinen sukutarina. Oikeastaan se on peräti saaga, joka ajoittuu vuosille 1865 - 2015. Kirjassa lyövät kättä etelä ja pohjoinen - entisaikain elämä ja nykyisyys. Luonnon keskellä elävät lappilaiset ja Stockmannin herkkuosaston asiakkaat, jotka ovat puhuneet kotikielenään ruotsia.


Kirja on omakustanne, niinkuin aiemmatkin ja siitä tuli melkoinen möhkäle. Sillä - historia ei ole lyhyt, vaikka meistä ihmisistä usein tuntuukin, että kaikki tapahtui juuri äsken.

Juuri äsken, Lapin Maria antoi Laestadiukselle synninpäästön.

Juuri äsken, Pajalan Maria katosi Torniojärven rannalta ja jäi mustasta jokiveneestä yksivuotiaan tyttärensä kanssa Nivasen rantaan.

Juuri äsken Ida-Maria survaisi punakahvaisen naistenpuukon kauppamiehen silmään.

Juuri äsken, oli Lapin sota, jonka vaikutuksesta Tornionjokivarren ihmisiin puhutaan vieläkin kuiskaten.

Juuri äsken, syntyi neljäs Maria, jota etsittiin koko kylän voimin. Eikä löydetty.

Juuri äsken, syntyi Martta, joka joutui etsimään vuosikymmeniä - ketä milloinkin.

Juuri äsken Kemijoen yläjuoksun kylät jäivät tekoaltaiden alle ja tonkopurot katosivat vedensäännöstelyn myötä.

Juuri äsken!

Marian luut on tarina ihmisistä ja ihmisyydestä. Se on tarina läheisväkivallasta ja keinoista pärjätä elämässä siitä huolimatta. Se kertoo myös koston kierteestä joka ulottuu kolmanteen ja neljänteen polveen. Osansa saavat myös Lapin sotaan ja "jobbaukseen" liittyvät tapahtumat, sekä rahanahneus ja sen seuraukset ihmisille ja ympäristölle.

Jokainen ihminen on tarina, joka ansaitsee tulla kerrotuksi, ja jokaisella tarinalla on ainakin yksi kuulija, jonka elämään se tekee vaikutuksen. Niinpä maailman Mariat ja Martat ansaitsevat hekin tulla tarinoiksi, samoin kuin Matteus Markus ja Johannes. Lea ja Raakel. Luka.

Kirja on pehmeäkantinen ja sen ovh 23,90. Kirjamessuilla ja ennakkomyynnissä kirjan hinta on 21,00. Postitettaviin joudun lisäämään kuuden (6,00) euron postimaksun.

Kirjan voi tilata os. ltiitta (at) gmail.com tai suoraan www.BoD.fi

"Elämä on ihmisen parasta aikaa."

Olen lappilaislähtöinen, Riihimäellä ja Kemissä asuva kirjailija, ja äitini kautta juureni ovat syvällä Tornionjoen rantatörmässä. Pääosan lapsuudestani ja nuoruudesta olen elänyt Väylänvarren kylissä.

Teen kirjani kokonaan itse. Kirjoitan, taitan, toteutan kannet, kustannan, markkinoin, myyn, postitan, laskutan ja teen kirjanpidon kuuliaisesti verottajaa varten.

Tästä kaikesta hurlumheistä pidän taukoa Kittilän Sirkan kylässä ja, paitsi että kirjoitan myös siellä, teen päivävaelluksia lähituntureille. Toisinaan käyn Pallastuntureilla ja käsivarren Lapissa, kapuan päiväseltään Taivaskerolle tai Saanalle ja annan tuulen huuhdella ajatuksiani.

Luen kirjoja "laidasta laitaan", mieluiten sellaisia jotka tavalla tai toisella liittyvät historiaan. Kauniilla suomen-kielellä kirjoitetut perinteiset lukuromaanit, joissa on vahva tarina, ovat suosikkejani - tekijästä riippumatta.

Olen lapsesta asti rakastanut pohjoisia soita ja pieniä suolampia, jokia ja tuntureita. Ne tarjoavat suunnatona lepoa ja rauhaa, vaikka samalla haastavatkin. Siksi Lappi ja siksi myös kirjoittaminen.

Otsikon sitaatti: Matti Nykänen.

Kirjat painaa Books on Demand. Norderstedt, Saksa.