"Kynät kertovat tarinoita. Paperi puhuu puista ja ihmisistä. Kuuntelisit."

Älä jätä minua on romaani radanrakentajista ja heidän perheistään, elämästä 50-60 luvun Suomessa.

Ajattelen niin, että jokainen ihminen on tarina, joka ansaitsee tulla kerrotuksi, ja jokaisella tarinalla on ainakin yksi kuulija, jonka elämään se tekee vaikutuksen.


Ellin ja Vännin tarina on yksi miljardeista tarinoista maailmassa, mutta se antaa
kasvot pienelle ihmisjoukolle ja elämäntavalle joista monikaan ei ole aikaisemmin kuullut. Minä kirjoitin tämän kirjan sen takia, että joku tietäisi.Paluu lapsuuteen ja nuoruuteen Pellon kirjastossa kosketti sydäntä ennenkokemattomalla tavalla. Tapasin ihmisiä, jotka tiesivät mistä puhun kun puhun rautatieläisistä. Ihmisiä, joiden elämään rautatien rakentaminen oli jättänyt jäljen ja jotka olivat tunteneet samoja ihmisiä kuin minä.

Puhuimme myös muistamisen merkityksestä. Siitä miten tärkeätä on harjoittaa aivojaan ja jättää digi-ihmisille kirjoitettua tietoa siitä miten elettiin ennen älypuhelimia ja miten naulattiin ratakiskojen kiinnityslaatat käsivoimin (lekalla) pölkkyihin kiinni. Kotimatkalla junassa päässäni soi Irwinin laulamana Vexi Salmen teksti: "Elämä on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille ja mielen vapaus, mielen vapaus."

Kirjaa voi tilata os. ltiitta (at) gmail.com. (roskapostin takia ei suoraa linkkiä)

Kirjan hinta 14,00 euroa, tilattaessa lisään postikulut 3 euroa.

Kirjaa voi tilata myös suoraan painosta: www.bod.fi/kirjakauppa/catalogsearch/result/index/...

"Elämä on ihmisen parasta aikaa."

Olen lappilaislähtöinen Riihimäellä ja Kemissa asuva kirjailija, ja teen kirjani kokonaan itse. Kirjoitan, taitan, toteutan kannet, kustannan, markkinoin, myyn, postitan, laskutan ja teen kirjanpidon kuuliaisesti verottajaa varten.

Tästä kaikesta hurlumheistä pidän taukoa Lapissa, ja paitsi että kirjoitan myös siellä, teen päivävaelluksia lähituntureille. Käyn toisinaan myös Särkitunturilla, Pallastuntureilla ja käsivarren Lapissa. Kapuan päiväseltään Taivaskerolle tai Saanalle, annan tuulen huuhdella ajatuksiani ja muistutan itseäni siitä, että "jokainen tsäänssi on mahdollisuus."

Olen myös radanrakentajien sukua niin isäni kuin äitini puolelta ja aloitin oman työurani "tsupparina" ja puhelinvaihteenhoitajana Kauliranta-Kolari rataosuuden pääkonttorissa Pellossa.

Sitaateissa Matti Nykäsen kuolemattomia lausahduksia, joita pidän edelleen viisaina.

Kirjat painaa Books on Demand. Norderstedt, Saksa.